Artikkelforfatter: Jardar Vigre Gundersen, fysioterapeut og personlig trener.
Keywords: trening, nakkeplager, smerte, smerter, stress
Nakkeplager er en av de ledende årsakene til funksjonsnedsettelser på verdensbasis. Forekomsten til nakkeplager rapporteres om å være 48,5% og ser ut til å øke i tiden framover. Prognosen til nakkeplager er i all hovedsak i favør at plagene blir bedre. Derimot er forekomsten av en ny episode med nakkeplager rapportert til å være høy, som bidrar til en høy sosial og økonomisk byrde. Til tross for at nakkeplager er forsket mye på, mangler vi effektive metoder for å redusere andelen som får nakkeplager.
Hva er nakkeplager?
Nakkeplager er smerter i nakkeregion, det vil si øvre del av rygg, oppover mot hodet og utover mot skuldrene. Man skiller gjerne mellom ukompliserte/uspesifikke nakkeplager, whiplash og nakkesmerter av utstrålende art. De fleste faller inn under førstnevnte kategori.
Hva er typiske risikofaktorer for utvikling av nakkeplager?
Psykologiske risikofaktorer, deriblant langtids stress, manglende sosial støtte, angst, depresjon, mistrivsel i jobbsituasjon, familiekonflikter og pengeproblemer kan være vanlige årsaker til ryggplager. I forhold til biologiske risikofaktorer, kan nakkeplager forekomme som følge av visse sykdommer, slik som nevromuskulære sykdommer eller autoimmune sykdommer. Sistnevnte forekommer ikke i samme grad som tilstedeværelsen av psykologiske risikofaktorer, men kan ofte forekomme i en kombinasjon med psykologiske risikofaktorer.
Kan trening hjelpe på nakkeplager?
Det korte svaret er ja. Trening er det nærmeste man kommer en mirakelmedisin. Trening fører med seg sunne helsefordeler som forbedret hjerne-helse, hjelper å håndtere vekt, reduserer risikoen for sykdom, styrker ben og muskler og forbedrer evnen til å gjøre hverdagslige aktiviteter. Mer viktig for personer med nakkeplager er at trening har den magiske egenskapen at den kan redusere smerte persepsjon, altså den individuelle oppfatningen av smerte. I tillegg har det en positiv effekt på mental helse, i form av forbedret humør, reduksjon i stress og depresjon, som ofte ses i sammenheng med nakkesmerter.
Trening er et viktig virkemiddel i behandlingen av smerter, spesielt med et økende fokus på å få ned forekomsten av opioidavhengighet. Hos friske individer øker trening terskelen for å oppleve smerte. Trening fremmer analgesi/smertefrihet hos personer med nakkesmerter, ryggsmerter, artrose og muskelsmerter.
Trening kan også imidlertid medføre økte smertenivåer, særlig akutt og over noen uker. Ofte kan dette være en barriere for å igangsette trening for personer med langvarig smerteproblematikk. På det jevne ser smerteøkningen til å gå over etter et par uker og man tilpasser seg øvelsene/aktivitetene man gjør jevnlig. Det å finne et passelig nivå for den enkelte og gradvis øke toleransen er viktig for å ikke forsterke barrierene til trening. Trening er noe som skal gi livsglede, stressmestring, bedre søvn og andre helsefordeler. Her kommer noen enkle tips:
Det kan være vanskelig å finne nyttig informasjon i dagens samfunn. Et tips for å komme i gang med trening er å kontakte en fysioterapeut eller personlig trener som tilpasser treningen til ditt nivå, ønsker og behov
Det å trene kan for mange være lite lystbetont. Det som er viktig å huske på er at det ikke nødvendigvis er så mye som skal til for å oppleve mange av fordelene listet i denne artikkelen. Meningsfulle aktiviteter skiller ut endorfiner i hjernen som kan gi et lykkerus.
Søvn er viktig for en rekke funksjoner i kroppen. Manglende søvn opplever kroppen som en stressor og vil således også påvirke smertenivåer negativt. Dårlig søvn gir redusert konsentrasjonsevne, redusert oppmerksomhet, dårlig humør og manglende overskudd til å ta aktive grep for å bedre hverdagen
Denne artikkelen har nevnt noen vanlige årsaker til smerter, kartlagt noen vanlige risikofaktorer og tatt opp treningens rolle i smertehåndtering.
Ved spørsmål om smerter og trening er det bare å sende meg en mail på: jardar@optimalklinikk.no